Illustratörers digitala ritplatta XP-Pen Artist 12 Test: ritskärm för nybörjaren
by ritplatta
 ritplatta
Jan 19, 2019 | 2909 views | 0 0 comments | 70 70 recommendations | email to a friend | print | permalink

När jag började i branschen för tio år sedan var det inte alla grafiker som använde digitala ritbord, men idag är det en självklarhet. Spelen vi utvecklar blir mer och mer realistiska och avancerade och det ställer höga krav på tekniken. Idag finns det inga andra alternativ - ritbord krävs för att kunna skissa, skapa och skulptera i 3D .

De flesta grafikerna använder ritplatta ,Tack var ritplatta kan vi arbeta med grafik med en fantastisk känsla. Att pennan är tryck- och vinkelkänslig är något vi har stor nytta av. Det gör nämligen att man kan manipulera penslarna inuti Photoshop eller Illustrator, exempelvis för att påverka penselns storlek och flöde”. att mycket av grafikernas arbete numera går ut på att skulptera olika karaktärer, fordon m.m. i 3D att ritplatta verktyg är det enda alternativet för detta, då det är tillräckligt finkänsligt.

Idag är det närmast standard ha en ritplatta för den som jobbar med bildbehandling eller illustration. I många fall är det lättare att kunna markera direkt på skärmen där man vill justera något. Det gäller särskilt vid undervisning, illustration och datoranimering. Spelutvecklare arbetar redan mycket med den här typen av skärmar.

XP-Pen Artist 12: Ritplatta och skärm i ett

Wacom har dominerat ritplattekategorin i åratal, Eftersom Artist 12 är tänkt för dem som finner priset Wacoms professionella ritskärmar för högt börjar jag med att avslöja vad skärmen kostar: 2260 kronor . XP-Pen Artist 12 Global Officiell webbutik : https://www.storexppen.com/buy/65.html

XP-Pen Artist 12 är tänkt som ett budgetalternativ till den skärmen Wacom Cintiq . Artist 12 är utformad för grafiska designentusiaster och professionella. och som vi kan använda ihop med de digitala grafiska illustrationsprogrammen Corel PAINTER, CorelDRAW, Corel PHOTO-PAINT, Manga Studio, Clip Studio, Adobe Photoshop. Adobe Illustrator, olika program från AutoDesk, GIMP, Inkscape och en hel del andra program på marknaden.

XP-Pen och de flesta ritplattor fungerar för Windows, MAC och Linux datorer. Det finns en hel del olika digitala ritplattor som är utmärkta för illustratörer, designers, konstnärer. Det märke jag själv kommit att förlita mig på är XP-Pen, ända sedan en av deras första modeller Star 03 .

Beskrivning

Teknisk spec.

Upplösning:1920 x 1080

Aktiv yta: 256 x 144 mm

Trycknivåer:8192

Upplösning: 5080 Lpi

Trådlös: Nej

Ljusstyrka: 250 cd/m²

Kontrast: 700:1

Anslutning: USB-C, (HDMI)

Storlek (BxHxD): 364.11 x 218.87 x 11.5 mm

Övrigt Egenskaper : Programmerbara knappar, tryckkänslig penna, raderare

Vikt: 0,65 kg

Garanti: 18 månader

Among Artist 12 officiell hemsida: https://www.xp-pen.com/goods/show/id/380.html

XP-Pen Artist 12 består av en 11,6-tums ritskärm med tillhörande Pen P06 .Skärmen har FHD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) , har skärmen en upplösning som erbjuder 72 procents NTSC färgrymd. Skärmen kan användas med XP-Pen penna P06 . Tryckkänsligheten anges till 8192 nivåer. Pennan drivs även av elektromagnetisk resonans som gör att den laddas under användning. Med Artist 12 ritskärm skapar du direkt på skärmen med naturlig penna på papper-känsla.

XP-Pen nya ritskärm Artist 12 är liten nog att ha i knät. Dessutom väger 11.6-tumsskärmen bara två kilo. ett antal knappar som kan programmeras, och TouchStrip som fungerar som ett slags scroll-lister. kan du skräddarsy shortcuts i dina program. Knapparna går att koppla till olika snabbkommandon i till exempel Photoshop för att minimera användandet av datorns tangentbord. Det går att vrida ritplattan 180 grader så att knapparna hamnar på rätt sida oavsett om användaren är höger- eller vänsterhänt.

Kommer tillsammans med Pennan, en etui med åtta stycken oanvända ersättningsspetsar, samt alla tillhörande kablar. Är i fint begagnat skick och fungerar som det ska. Inga pixelfel på skärmen eller så.

Kopplas till din Mac eller PC via usb-c-3-1-kabel . Mått 364.11 x 218.87 x 11.5 mm . Aktiv yta 256 x 144 mm. Upplösning 5080 lpi. Vikt 650 gram. Fungerar tillsammans med Windows® 7/8/10 och Mac OS X 10.10 .

Tunn, lätt och lyxig

Det första intrycket när du plockar upp ritplattan ur den stabila kartongen är att den är både tunn och lätt. Finishen andas kvalitet och XP-Pen har hittat ett formspråk och en textur på sina produkter som känns diskret lyxig.

Att koppla ritplattan till datorn är föredömligt enkelt. Koppla bara en sladd till skärmen som delar sig till strömadaptern och datorns usb- och skärmport. Tyvärr är det hdmi-anslutning som gäller så alla datorer som bara har till exempel displayport eller thunderbolt behöver en adapter.

Medföljande tillbehör : P06 Pen, pennställ med 8 st spetsar, 3-in-1 kabel med HDMI och USB, strömadapter, antifouling två fingrar handskar, snabbstartsguide.

11.6" 1920 x 1080 pixlar FullHD Skärmen

Skärmen har 178 graders betraktningsvinkel och visar 16.7 miljoner färger. Arbeta kreativt direkt på HD skärmen med slimmade Artist 12 .Ritskärmen levereras kalibrerad, men kan givetvis kalibreras ytterligare om så önskas.

ritskärm där själva ritytan i själva verket är en display som du kan rita på! Du ser alltså programmet du använder (t.ex. Photoshop) direkt på skärmen och du ritar som om skärmen vore ett papper. Det är naturligt, effektivt och oslagbart smidigt.

Detta låter mig rita direkt på skärmen och se direkt, precis vad som skapas. ”Lika enkelt som att rita på papper, men med en massa fördelar. Det är lätt att korrigera, gå tillbaka till olika lager, ändra färger och detaljer. När man skissat klart finns allt klart i datorn.

Trådlös penna

Grip Pen är ergnomiskt utformad, har en upplösning på 5 080 lpi och en tryckkänslighet på 8192 nivåer i både pennspetsen och på suddgummit/raderaren , Pennan har inget batteri och behöver aldrig någonsin laddas..

Nya XP-Pen Pennan P06 kommer med en oöverträffad tryckkänslighet och ett imponerande gensvar på pennlutningen med i stort sett ingen fördröjning. Det gör användandet mer följsamt och naturligt, där du kan kontrollera linjens tjocklek och täckning med hur hårt du trycker. Du får samma precision som med riktiga pennor och penslar. Med Artist 12 kan du med naturlig frihet illustrera, formge eller retuschera digitalt.

Tillsammans med program med stöd för tryck- och lutningskänslighet (Photoshop, Illustrator, Coral Painter med fler) går det att åstadkomma effekter liknande vanliga märkpennor, penslar och vanliga pennor. Pennan har också ett tryckkänsligt suddgummi och två knappar på sidan.

Kom igång med din XP-Pen Artist 12 ritskärm

Jag rekommenderar som sagt att gå direkt till hemsidan och hämta senaste drivrutinerna, att få in verktygs-programmet där jag kan ställa in plattan och få tryckkänslighet.

Super snabb och smidig installation. Plattan känms väldigt kvalitativ och påkostad. Jag kommer få testa den lite till för att bli säker på hur stabil och så den är i programmet och om några irriterande egenheter dyker upp. Men till skillnad från Trust plattan så följer muspekaren lätt och smidigt med när jag håller pennan ovanför plattan utan kontakt. Precisionen känns bra, tryckkänsligheten är bra( när det funkar). Spetsen fjädrar väldigt mjukt och jag tycker att pennan är behaglig att hålla i.

Skärmen i plattan och känslan på pennan (man kan byta spets för att få känslan efter olika penor/penslar) hör upplevelsen ganska lik när man ritar på papper. Artist 12 är så smidig att den nästan känns som ett digitalt ritblock. Perfekt för dig som sysslar eller vill lära dig rita digitalt.

Färgåtergivningen är riktigt bra och pennan är riktigt skön. Jag har haft den har i snart ett halvår nu och den är otroligt bra!

Vem ska använda XP-Pen Artist 12 ?

Men vem är den till för? Vem ska välja den här 12-tummaren när det redan finns en 22-tummare på marknaden för den som inte tycker sig ha råd eller plats med en 24-tummare? För den professionella användaren är förmodligen inte priset avgörande . Använder du skärmen dagligen kommer den stora skärmen ändå att betala sig själv ganska snart.

Är 12-tummaren då ett komplement till den som redan har en av de stora skärmarna? För hobbyanvändaren kommer priset ändå att vara för högt, och dessutom finns både Wacom Intuos och XP-Pen DECO / Star Series att välja på om man bara vill ha en ritplatta.

 

Ritplattan går att använda i flera olika vinklar med det medföljande stället.

Men för dig som är illustratör eller fotograf på resande fot och vill ha en ritplatta med inbyggd skärm är Artist 12 faktiskt ett fantastiskt tillskott. Att kunna rotera skärmen och ha den stående i knät gör att den känns mer som ett ritblock än en skärm. Betyget blir därefter: det här är inte en skärm för alla, men kanske är den perfekt för just dig.

Comments
(0)
Comments-icon Post a Comment
No Comments Yet